Welzijn op recept
Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners (zoals praktijkondersteuners, fysio- en ergotherapeuten) Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar een welzijnscoach. Aan elke huisartsenpraktijk in Amsterdam is één welzijnscoach gekoppeld. Meerdere hulpverleners van Doras zijn welzijnscoach bij huisartsenpraktijken in Amsterdam-Noord.
Waarom Welzijn op Recept?
Stel: je hebt een drukke praktijk met veel afspraken. Regelmatig zie je cliënten met klachten zoals vermoeidheid, somberheid, stress en angstklachten. Soms hebben deze klachten een medische oorzaak, soms ligt de oorzaak bij psychosociale problemen zoals eenzaamheid, een ongezonde leefstijl of ‘weinig om handen hebben’. Een groot deel van deze cliënten heeft hiervoor geen medicijnen of een verwijzing naar psychologische zorg nodig.
Als je deze cliënten wilt motiveren om hier iets aan te doen, denk dan eens aan Welzijn op Recept.
Omdat je cliënt aan passende activiteiten deel gaat nemen middels Welzijn op Recept, verschuift de aandacht van de klachten naar wat men nog wél kan en waar men plezier in kan hebben. Hierdoor gaan zij zich vaak beter voelen en jij bespaart tijd en kan je blijven richten op de medische zaken.
Wat doen de welzijnscoaches?
De welzijnscoach onderzoekt via een of meerdere gesprekken wat de cliënt graag zou willen doen. Hierna zoeken ze samen naar een leuke activiteit die daarbij past. Ook helpt de welzijnscoach met het aanmelden voor de activiteit en, als de cliënt het fijn vindt, dan gaat de welzijnscoach zelfs de eerste keer mee naar de activiteit.
Benieuwd naar het stappenplan?
Bekijk ‘m hier.