Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Roeland over SSW: “Nu heb ik een betere basis voor cliëntcontact”
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Roeland over SSW: “Nu heb ik een betere basis voor cliëntcontact”

Roeland over SSW: “Nu heb ik een betere basis voor cliëntcontact”

In de zomer van 2018 is een aantal hulpverleners gestart met Stress Sensitief Werken (SSW), een training die is ingericht om men in hun kracht te zetten. SSW bleek van zo veel waarde in de dienstverlening dat sindsdien de hele organisatie De Sociale Maatschap is getraind. Hulpverleners zijn opgeleid om zelf trainingen te geven en de training wordt gegeven aan collega’s van andere organisaties, waaronder alle buurtteam-organisaties in Amsterdam. Wat maakt deze training zo waardevol? De komende weken delen verschillende deelnemers hun ervaring. Deze keer is Roeland van Benthem aan het woord.

“Dankzij deze training heb ik een goede basis waarop ik mijn cliëntcontact kan onderbouwen”, vertelt Roeland van Benthem, voormalig buurtteammedewerker in Amsterdam Zuid. Ondanks het behalen van het diploma Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft Roeland altijd de behoefte gehad om zich meer te verdiepen in zijn werk. “Toen het aanbod van een SSW-training kwam, ben ik hier direct op ingegaan. Ik heb best een basis om methodisch te werken, maar deze training geeft echt de tools om je gesprekken effectiever te voeren.”

Wetenschappelijke onderbouwing

“Nu heb ik meer te bieden dan alleen goede intenties, namelijk ook een hele sterke wetenschappelijke onderbouwing.” De SSW-training duikt namelijk niet alleen in de geschiedenisboeken van methodiek, maar belicht ook verschillende theorieën en wetenschappelijke onderzoeken plus de kijk van (oud) filosofen hierop. Een verscheidenheid aan technieken worden vervolgens op deze leer toegepast. “Dankzij verschillende gesprekstechnieken, (gevoels-)reflectie en structuur toepassen, werk ik nu veel effectiever.”

Het geven van reflecties aan cliënten is een van de favoriete technieken die Roeland gebruikt. “Het is natuurlijk cruciaal om effectieve open vragen te stellen aan een cliënt. Echter zorgen reflecties er voor dat je echt in de puzzel van de ander kan blijven. Door de juiste reflectie te geven, komt de cliënt achter zijn/haar eigen beweegredenen. Voor hen kan dit echt een eyeopener zijn waarmee zij weer verder kunnen.” Roeland vraagt verder naar deze beweegredenen. Dit wordt ook wel intrinsieke motivatie genoemd. Door in te spelen op deze intrinsieke motivatie leidt dit tot een scala aan mogelijkheden en het maken van eigen keuzes.

Autonomie

“Eigen keuzes maken, ook wel het behouden van autonomie genoemd, is voor ieder persoon essentieel. Autonomie is één van de drie psychologische basisbehoeften en daarmee zeer belangrijk”, Roeland doelt op de ABC-formule. Autonomie, betrokkenheid en competentie zijn de drie pijlers waar de training op stuurt. “Door het maken van autonome keuzes gelooft de cliënt in eigen kracht. Ze zijn weer kapitein van hun eigen schip, en juist dát is zo waardevol.” Roeland is zo gefascineerd door de SSW-training dat hij zelf trainer wilde worden. Onlangs gaf hij zijn eerste training met een glimlach op zijn gezicht. “Het is prachtig om dit gedachtegoed door de te geven.”

Ben je benieuwd naar meer informatie? Mail dan naar Suzanne Oehlen s.oehlen@buurtteamamsterdamzuid.nl en/of Marieke Jansen m.jansen@buurtteamamsterdamnoord.nl.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.