Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Sander over SSW: “Zoek naar de vraag achter de vraag”
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Sander over SSW: “Zoek naar de vraag achter de vraag”

Sander over SSW: “Zoek naar de vraag achter de vraag”

Stress Sensitief Werken (SSW) is sinds de zomer van 2018 een begrip binnen De Sociale Maatschap. Deze training is ingericht om men in hun kracht te zetten. Het bleek van zoveel waarde binnen de dienstverlening dat de gehele organisatie is getraind, en nu ook de buurtteammedewerkers in Amsterdam deze training volgen. Wat maakt deze training zo waardevol? De komende weken delen verschillende deelnemers hun ervaring. Deze keer deelt Sander Sebti zijn ervaringen.

Hij is buurtteammedewerker in de Baarsjes en geeft het eigenaarschap van zijn cliënten aan henzelf. Sander Sebti volgde afgelopen mei de training Stress Sensitief Werken waarin hij leerde niet langer in de reddersrol te stappen, maar de autonomie bij de Amsterdammer neer te leggen.

Handige tools

Daar gebruikt hij handige tools voor, zoals: zelf niet te veel praten, bewust stiltes laten vallen en papegaaien. Dat laatste houdt in dat Sander niet meer dan een aantal woorden herhaalt wat de cliënt tegen hem zegt, om hen beter te begrijpen. “Dankzij tools kom ik erachter dat er meestal veel meer speelt dan Amsterdammers in eerste instantie vertellen.” De vraag achter de vraag, noemt Sander dit.

Gesprek overnemen

Voorheen liet Sander geen stiltes vallen, maar praatte hij zelf het overgrote deel van de afspraak. “Dan neem je het gesprek totaal over en is er weinig ruimte voor de Amsterdammer, en de vraag achter te vraag. Stiltes zorgen ervoor dat de cliënt meer vertelt. Zo kom je achter veel meer informatie dan alleen het probleem waar ze in eerste instantie voor aanklopten.”

Samen aanpakken

Het begrijpen van de situatie van de Amsterdammer is voor Sander essentieel om hen op een duurzame manier te helpen met hun vraag. “Het helpt me om vanuit hun perspectief te denken, om vervolgens hun motivatie de doorgronden. Door daarop in te spelen, zorg ik ervoor dat de Amsterdammer gemotiveerd blijft om samen problemen aan te pakken.”

Ben je benieuwd naar meer informatie? Mail dan naar Suzanne Oehlen s.oehlen@buurtteamamsterdamzuid.nl en/of Marieke Jansen m.jansen@buurtteamamsterdamnoord.nl.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.