Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
“Je moet gewoon beginnen”: Wanda de Kanter bij Gezond Noord
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
“Je moet gewoon beginnen”: Wanda de Kanter bij Gezond Noord

“Je moet gewoon beginnen”: Wanda de Kanter bij Gezond Noord

Op 29 juni liep Wanda de Kanter een dag mee met Els Annegarn van Gezond Noord. Twee zeer gedreven vrouwen: Wanda, anti-rook activist en longarts en Els, die zich al meer dan tien jaar inzet voor het welzijn van inwoners van Amsterdam Noord. Een interview met Wanda over de meerwaarde van Gezond Noord​​​​​​​

Wanda: “Als longarts ben richt ik me vooral op het (niet) roken, maar ik weet natuurlijk dat er meestal veel meer aan de hand is. Armoede, overgewicht, mishandeling, verslaving… Je zou het totaal moeten aanpakken en dat is niet eenvoudig. Maar Els is daar gewoon mee begonnen. Ik kwam haar tegen toen we samen in het programma ‘Scheefgroei in de polder’ zaten van Jeroen Pauw. Daar vertelde ze over haar werk en ik dacht: ‘Waaauuw dit is iemand die het aanpakt! En dat doet ze al tien jaar!”

Els(l) en Wanda

Gezond Noord stelt de mensen zelf centraal en werkt samen met buurtteams en de eerstelijnszorg. De mensen kunnen zelf kiezen waar ze beginnen. Begin je in een bewegingsgroep, of bij stoppen met roken, of wil je bijvoorbeeld praten over eenzaamheid en zingeving? Zo kun je alle problematiek vanuit verschillende invalshoeken benaderen. En heel belangrijk: het is gratis, laagdrempelig en iedereen is welkom.

“Hun verhaal maakte enorme indruk op mij”

“Later ontmoette ik Els weer op een Wereld Niet Roken dag. Ze had twee cliënten meegenomen. Hun verhaal maakte enorme indruk op mij en ik besloot hier een dag mee te lopen. Ik weet dat een dag niks is, maar je krijgt er wel het gevoel bij. Vandaag krijg ik nog veel meer verhalen te horen en maak ik kennis met mensen die ondanks tegenslag en moeilijkheden toch bepaalde dingen in hun leven willen aanpakken. Bijvoorbeeld Chris. Zij heeft veel te vertellen en is heel gemotiveerd. Een sterk mens!”

Chris

“Waar ik kan, geef ik informatie over mijn vakgebied: wat roken met je doet. Ik vind het geweldig wat Gezond Noord allemaal voor elkaar krijgt. Met dit soort initiatieven kun je uiteindelijk voor ieder mens verschil maken. Natuurlijk zou ik willen dat je iemand al vanaf de geboorte kunt begeleiden. Dat zou ook voor de primaire preventie van belang zijn. Maar dit is ook al een heel goede aanpak.”

“Projecten als deze moeten navolging krijgen. Je kunt ze uitbreiden met zelfsturende teams met mensen die uit de wijk komen. Nu is er geen structurele financiering, maar verzekeraars zouden dit moeten ondersteunen en structureel mogelijk maken. De kloof tussen laag en hoog opgeleid gaat mij heel erg aan het hart. Hoog opgeleide mensen bereik je wel met interventieprogramma’s, maar lager opgeleiden meestal niet. Tenminste – dat denken we. Els bewijst dat het heel goed kan. En eigenlijk is er niks moeilijks aan: je moet het gewoon gaan doen. Zonder oordeel, maar met interesse en gevoel voor de mensen zelf.”

Meer lezen over Wanda’s werk? Check het hier.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.