Janine Drewes is welzijnswerker bij Stichting Doras, de organisatie die actief is binnen de sociale basis in Amsterdam Noord. “Vóór de pandemie heb ik de basistraining Stress Sensitief werken (SSW) gedaan”, vertelt Janine. In 2018 is een aantal hulpverleners gestart met Stress Sensitief Werken, een training die is ingericht om men in hun kracht te zetten. SSW bleek van zo veel waarde in de dienstverlening dat sindsdien de hele organisatie van De Sociale Maatschap is getraind. Tijdens de training merkte Janine op dat ze ‘veel te veel’ het woordje ‘ik’ gebruikte tijdens gesprekken met de Amsterdammers. Nu gebruikt ze ‘je en jij’ waardoor ze het gesprek volledig om de Amsterdammer draait. “Het heeft mij heel erg geholpen om de lading van de problematiek niet te veel aan te trekken.”
Een cliënt van Janine ervaarde constant stress en voelde veel druk. De jeugd van deze Amsterdammer is lang niet altijd makkelijk geweest, en hierdoor is ze ontzettend perfectionistisch. “Door constante stress kunnen mensen een minder weloverwogen keuze maken.” Janine doelt op het wetenschappelijke feit dat het IQ van de mens ongeveer met tien punten daalt wanneer men stress ervaart. Ik legde dit aan haar uit met het handmodel, een handige theorie binnen SSW-training. Het handmodel heeft haar laten inzien dat het niet verstandig is om belangrijke keuzes te maken als ze stress ervaart. Ze was zo geïnspireerd dat ze haar huisarts over dit model heeft geïnformeerd.”
Bij het handmodel, een wetenschappelijk theorie van Dr. Daniel J. Siegel, representeert de vuist de hersenen. Als de vuist ‘dicht’ is, met de duim om de vingers heen geklemd, werken de hersenen naar behoren: Nadenken, beslissingen nemen en emoties zijn in balans. Bij stress heb je over een deel van je brein even geen controle. Dit beeldt het handmodel uit door de vingers van de duim af, omhoog te bewegen. Als het ware klappen de vingers ‘open’ waardoor emoties alle kanten kunnen opvliegen. Emoties nemen het brein over en men reageert hierdoor impulsief. De controle is dan zoek. Het is gevaarlijk om beslissingen te maken aangezien gevolgen van keuzes op zo’n moment al snel over het hoofd worden gezien. Door Amsterdammers uit te leggen hoe stress op het brein werkt, gaan zij bewuster om met keuzes maken in stressvolle momenten.
Janine legt het handmodel vaak uit aan Amsterdammers. Als haar cliënten niet kunnen lezen of schrijven is het echter moeilijk te onthouden. Daar bedacht Janine samen met een analfabetische Amsterdammer iets op: “Ik vind het handmodel van veel waarde, daarom leg ik het ook graag uit aan mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Ik heb met een bewoner, die niet kan lezen en schrijven, symbolen voor het handmodel gezocht. Die symbolen gelden dan als ezelsbruggetje om het handmodel te onthouden. Het is nog in ontwikkeling samen met mijn collega’s, maar veelbelovend.”
Als laatste voegt Janine toe: “Naast dat we de Stress Sensitief Werken methodiek op de Amsterdammers toepassen, vind ik het ook belangrijk dat we deze aandacht schenken aan onze collega’s. Laten we naar elkaar blijven omkijken, dat blijf ik belangrijk vinden.” Wil je meer informatie over de training Stress Sensitief werken en haar oefengroepen? Mail dan naar Suzanne Oehlen s.oehlen@buurtteamamsterdamzuid.nl en/of Marieke Jansen m.jansen@buurtteamamsterdamnoord.nl.
Ben je benieuwd naar meer ervaringen binnen Stress Senstief Werken (SSW)? Bekijk onze nieuwspagina.
De Sociale Maatschap is een koepelstichting. Lees meer over onze organisatie.
Bekijk hier onze jaarverslagen en -rapporten.
Lees meer over onze samenwerkingsverbanden.
Kom werken bij een organisatie die hart heeft voor haar medewerkers.
We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.