Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Greetje over SSW: “Het brengt handvatten en bewustwording”
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Greetje over SSW: “Het brengt handvatten en bewustwording”

Greetje over SSW: “Het brengt handvatten en bewustwording”

Stress Sensitief Werken (SSW) is een training waarin de kracht van mensen centraal staat. In 2018 is dit gedachtegoed geland binnen De Sociale Maatschap. Sindsdien is de gehele organisatie getraind om de Amsterdammer in zijn of haar kracht te zetten. Dit gebeurt middels luistertechnieken, de ABC-formule, intrinsieke motivatie ontwikkelen en wetenschappelijke onderbouwingen. Daarnaast geven we trainingen aan collega’s van andere organisaties, waaronder alle buurtteam-organisaties in Amsterdam. Wat maakt deze training zo waardevol? De verschillende deelnemers delen hun ervaring. Deze keer is Greetje Bakker aan het woord.

Als juridisch medewerker bij de rechtbank had Greetje Bakker niet veel contact met cliënten. Ze las vooral dossiers en schreef beschikkingen. Vanaf november vorig jaar werkt ze als Sociaal Raadsvrouw bij het buurtteam Rivierenbuurt in Amsterdam Zuid. Sindsdien heeft ze wél veel gesprekken met cliënten. “Hoewel ik (denk ik) beschik over een goede dosis empathie en redelijk goed kan luisteren, biedt de SSW-training mij handvatten en dat creëert bewustwording voor de technieken die ik toepas.”

De drieslag

Bijvoorbeeld de drieslag. Hierin bied je een cliënt drie mogelijkheden om stappen te ondernemen in zijn of haar proces. De eerste keuze is eigenlijk niet haalbaar, de tweede zou kunnen maar de derde mogelijkheid is – haars inziens – de beste. Het brein werkt zo dat de laatste optie het best onthouden wordt. “Misschien gebruik ik de drieslag niet zoals het hoort, maar ik geef de cliënt wel de autonomie om zelf een keuze te maken.”

Samenvatten en successen

Daarnaast vat Greetje vaak samen wat haar verteld is: “Niet elke cliënt spreekt goed Nederlands. Dus dan is het fijn om te checken of ik het goed begrepen heb.” Tegenwoordig vindt ze deze techniek vanzelfsprekend, want het biedt meer verdieping in haar gesprekken. Als afsluiter benoemt Greetje ook altijd wat er gelukt is tijdens de afspraak. “Veel cliënten hebben de neiging om ontevreden te zijn over hun kunnen. Ze ervaren het als vervelend dat ze mijn hulp moeten vragen. Zodra je benoemt wat er (samen) allemaal gelukt is die dag, tovert dat toch een lach op iemands gezicht.”

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.