“Al acht jaar lang werk ik geweldig samen met huisartsenpraktijk ‘Huisartsen Om de Hoek’ in Amsterdam Noord”, zegt Els Annegarn, welzijnscoach bij Gezond Noord, Doras. Zij wil graag een moment pakken voor het feit dat de praktijk van Lieke Cremers en Lenneke Heeffer het meest (wel 46 keer in 2022) heeft doorverwezen via Welzijn op Recept. Van heel Amsterdam! En dat is een bloemetje waard.
Via Welzijn op Recept verwijzen huisartsen door naar een welzijnscoach uit de buurt. “De problemen van mensen kunnen heel breed zijn”, zegt Lieke Cremers, een van de huisartsen van de praktijk. “Mensen komen vooral met lichamelijke klachten op het spreekuur, zoals hoofdpijn of buikpijn, maar regelmatig speelt er meer mee. Sommigen komen niet meer naar buiten, omdat ze dat niet kunnen, durven of mogen. Daarnaast speelt eenzaamheid en gebrek aan zingeving vaak een rol.” In dat soort gevallen verwijst de huisarts door naar Els. Zij kijken vervolgens samen naar hoe zij iemand weer blij kunnen maken. Hoe geef je iemand weer zelfvertrouwen en zet je ze weer in hun kracht?
Lieke: “We zitten in een wijk waar het percentage kwetsbare mensen veel hoger is dan gemiddeld. Dat maakt dat deze doorverwijzing écht nodig is. Het geeft net dat extra steuntje om ergens te komen. Daarnaast is het hoge aantal doorverwijzingen een acuut gevolg van de goede relatie tussen Els en onze praktijk. We weten elkaar goed te vinden. Zo hoeven we alleen even bij elkaar binnen te lopen, bellen, appen of mailen. Deze korte lijnen zijn belangrijk.”
Els: “Het is leuk om van de huisartsen te horen dat een mevrouw al vier maanden lang niet in de praktijk is geweest, terwijl zij eerst wel drie keer in de week kwam. Laatst was er bijvoorbeeld een mevrouw naar mij doorverwezen vanwege haar paniekaanvallen en angsten. Nu komt ze iedere week bij de loopgroep van Gezond Noord, in weer of geen weer. Ik zie haar lachen en met andere mensen praten. Dat zijn echt de leuke dingen. Je kan zien dat mensen een beetje gelukkiger worden.”
Els: “De praktijk is erg maatschappelijk betrokken.” Zo heeft Lieke onder andere meegelopen met de Dam tot Damloop. Een groep van 40 mensen uit Noord deden hieraan mee. Denk aan buurtbewoners, buurtteammedewerkers, vrijwilligers en ook huisartsen. Els en Lieke oefenden samen iedere week in de periode tot de Dam tot Damloop. “Els heeft ervoor gezorgd dat het mij is gelukt”, aldus Lieke.
Andersom helpt de praktijk Els in het contact leggen met andere instanties in Noord én zijn het geweldige ambassadeurs van Gezond Noord. Een prachtig voorbeeld van een goede samenwerking met mooi resultaat; door dit soort verbindingen tussen zorg en welzijn wordt de zorg een stuk goedkoper en de mensen uit de buurt een beetje gelukkiger!
De Sociale Maatschap is een koepelstichting. Lees meer over onze organisatie.
Bekijk hier onze jaarverslagen en -rapporten.
Lees meer over onze samenwerkingsverbanden.
Kom werken bij een organisatie die hart heeft voor haar medewerkers.
We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.