Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Yilan over SSW: “Ezelsbruggetjes werken hartstikke effectief”
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Yilan over SSW: “Ezelsbruggetjes werken hartstikke effectief”

Yilan over SSW: “Ezelsbruggetjes werken hartstikke effectief”

In 2018 is een aantal hulpverleners gestart met Stress Sensitief Werken (SSW), een training die is ingericht om men in hun kracht te zetten. SSW bleek van zo veel waarde in de dienstverlening dat sindsdien de hele organisatie van De Sociale Maatschap is getraind. Hulpverleners zijn opgeleid om zelf trainingen te geven en de training wordt gegeven aan collega’s van andere organisaties, waaronder alle buurtteamorganisaties in Amsterdam.

Wat maakt deze training zo waardevol? De komende weken delen verschillende deelnemers hun ervaring. Deze keer vertelt Yilan Haas haar ervaring: “De ABC-formule gebruik ik als ezelsbruggetje om iemand in zijn of haar kracht te zetten.”

Zelfredzaamheid

Ze omschrijft zichzelf als een ‘een young-professional’. Yilan Haas is vorig jaar afgestudeerd aan de HvA en heeft haar diploma Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op zak. Sinds februari 2021 is ze werkzaam bij het buurteam de Banne in Amsterdam Noord. “Een valkuil voor mij als beginner is het oplossen van acute problemen van klanten.”

Het direct wegnemen van moeilijkheden verbetert de gemoedstoestand van de klant op korte termijn. Echter is het geen garantie voor een probleemvrije toekomst. Zelfredzaamheid staat hoog in het vaandel bij de buurtteams, daar stuurt Yilan op aan. “Wat heb je nodig om het zelf te kunnen doen?”, is dan ook een vraag die Yilan graag stelt.

De ABC-formule

Deze ‘handige-tool’ heeft Yilan opgepikt uit de SSW-training. “De ABC-formule gebruik ik als ezelsbruggetje om iemand in zijn of haar kracht te zetten.” De C staat voor Competentie en stuurt aan op iemands kracht: wat kan je wél en waar ben je goed in? “Laatst kwam er een man met zware schulden bij mij. Hij had ontzettend veel stress en problemen in het gezin. Doordat hij zoveel stress ervaarde, zag hij geen oorzaken en gevolgen meer.” De man gaf aan dat alleen Yilan zijn problemen kon oplossen.

“Op dat moment wilde ik hem weer competent maken. We hebben samen gekeken wat stress doet met je brein, en dat het logisch is dat hij zich zo voelde en uitte. Dat gaf rust en meer overzicht in zijn problemen.” Vervolgens kon Yilan aan de man uitleggen dat hij sterk genoeg was om, met de hulp van Yilan, zelf zijn zaken aan te pakken. “Dankzij deze formule kan ik beter mijn grenzen bewaken, maar vooral ook de klanten in hun kracht zetten en zelfredzamer maken.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen binnen Stress Senstief Werken (SSW)? Bekijk onze nieuwspagina.

Wil je meer informatie over trainingsdata? Mail dan naar Suzanne Oehlen s.oehlen@buurtteamamsterdamzuid.nl en/of Marieke Jansen m.jansen@buurtteamamsterdamnoord.nl.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.