Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Nienke: “Met een EVC-traject krijg je de kans om te laten zien wat je kan”
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Nienke: “Met een EVC-traject krijg je de kans om te laten zien wat je kan”

Nienke: “Met een EVC-traject krijg je de kans om te laten zien wat je kan”

Nienke Bakker ruilde een baan bij HVO-Querido in voor haar huidige werk als buurtteammedewerker bij Buurtteam Amsterdam Noord. Ze had al flink wat werkervaring en ook de nodige competenties. Voor het indelen in de juiste salarisschaal werd er echter in eerste instantie gekeken naar haar MBO-diploma. Dat zou betekenen dat ze er in salaris op achteruit zou gaan. Daar kon ze niet mee akkoord gaan. Daarom kreeg ze de optie om een EVC-traject (Erkennen Verworven Competenties-traject) te volgen en zo haar HBO-papiertje te halen.Ze nam deze kans met beide handen aan: “In plaats van dit gegeven negatief te bekijken heb ik dit weten om te buigen naar een mooie kans. Ik had genoeg zelfvertrouwen om dit te doen, want ik had al 20 jaar werkervaring. Als een pitbull heb ik mijn tanden in het EVC-traject vastgezet”.

Creativiteit is de sleutel

“Ik heb voor mezelf een doel gesteld: in oktober 2022 begin ik en februari 2023 wil ik klaar zijn.” Samen met twee andere collega’s startte zij een werkgroepje om elkaar te motiveren en te helpen bij lastige vraagstukken. Dat laatste was soms lastig, maar al gauw kwam Nienke erachter dat je creatief moet zijn in het aanleveren van bewijsstukken, net als dat je creatief moet zijn in je hulp aan de Amsterdammer. “Het EVC-traject draait vooral om het aanleveren van bewijs wat laat zien dat je werkervaring hebt en competent bent. Zo heb ik een vlog gemaakt om te laten zien dat ik met mijn collega’s een subteam heb, gevraagd aan cliënten of ik een telefoongesprek op mocht nemen, een filmpje van een huisbezoek gemaakt en een verslag wat ik ooit heb gemaakt opgestuurd.”

Met vlag en wimpel

Als afsluiting van het traject vond er een gesprek van 1,5 uur met een examinator plaats. “Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, wat voor vragen er gesteld zouden worden. Maar al snel dacht ik, tjsa, dit is gewoon wie ik ben en dit is mijn werkervaring, en zo was het gesprek uiteindelijk ook.” Nienke is dan ook met vlag en wimpel geslaagd voor het EVC- traject en heeft het HBO-certificaat ontvangen.

Dit smaakt naar meer

“Het traject heeft mij echt iets moois gebracht. Natuurlijk het papiertje, het bewijs dat ik écht op grond van kennis en ervaring functioneer op HBO werk- en denkniveau. Daarnaast gaf het mij vertrouwen en voldoening. Ik ben nu gemotiveerd en aan het denken gezet om andere dingen te gaan doen. Zo ga ik in september een training voor Ademcoach volgen. Het is namelijk echt hartstikke leuk om jezelf verder te ontwikkelen.”

 

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.