Vrijwilliger login

Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Emma over SSW: “Hij kon zelf een overwogen keuze maken”
Bel De Sociale Maatschap: (020) 435 45 55
Emma over SSW: “Hij kon zelf een overwogen keuze maken”

Emma over SSW: “Hij kon zelf een overwogen keuze maken”

Sinds een aantal jaar zet De Sociale Maatschap in op de training Stress Sensitief Werken (SSW). Een aantal van onze hulpverlener begon in 2018 met deze training. Het bleek van zoveel waarde dat alle medewerkers van de stichtingen die onder De Sociale Maatschap vallen, worden getraind. ​​​​​​​​​​​​​​Ook zijn hulpverleners opgeleid om zelf trainingen te geven dankzij de master-opleiding. Daarnaast geven we trainingen aan collega’s van andere organisaties, waaronder alle buurtteam-organisaties in Amsterdam. Wat maakt deze training zo waardevol? De verschillende deelnemers delen hun ervaring. Dit maal deelt Emma Louwering haar ervaring. 

Geen discussie

Emma is nu zo’n veertien jaar werkzaam als maatschappelijk werker in Amsterdam. Per april werkt ze als buurtteammedewerker in Amsterdam Oost. Tijdens de training SSW heeft Emma bewust stilgestaan bij het werk dat ze doet: “De wetenschappelijke onderbouwing en de handvatten hebben mij meer inzichten gegeven in mijn werk.” Waar Emma voorheen soms in discussie ging met veeleisende Amsterdammers, toont ze nu vooral begrip voor de verschillende persoonlijke situaties die ze tegenkomt. Ze laat het probleem bij de Amsterdammer, en springt op deze manier niet in de reddersrol.

Opsommen

“Ik pushte cliënten voor heen meer naar een oplossing toe. Tegenwoordig zet ik veel meer in op de autonomie van de Amsterdammer”, vervolgt Emma. Ze stelt vragen aan de Amsterdammer waardoor de cliënt zelf voor- en nadelen opsomt. Ze vertelt over een Amsterdammer die twijfelde over Schuldhulpverlening. “Op dat moment wogen voor hem de nadelen van zijn huidige situatie niet zwaar genoeg om er verandering in te brengen.”

Eigen keuze

Aangezien Emma aanstuurt op autonomie en intrinsieke motivatie, had zij vrede met zijn keuze. Een paar weken later kwam de Amsterdammer terug, nu met het besluit om wél te kiezen voor schuldhulpverlening. “Hij zag zelf in dat de nadelen op lange termijn groter zouden worden. Hij kon weloverwogen en autonoom een keuze maken. Dat is mijn taak als buurtteammedewerker: de Amsterdammer ondersteunen om zijn of haar eigen oplossing te vinden.”

Ben je benieuwd naar meer ervaringen binnen Stress Senstief Werken (SSW)? Bekijk onze nieuwspagina. Of wil je meer informatie inwinnen? Mail dan naar Suzanne Oehlen s.oehlen@buurtteamamsterdamzuid.nl en/of Marieke Jansen m.jansen@buurtteamamsterdamnoord.nl.

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.